Hírek

Aktuális

Téli beszámoló

Eltelt ismét egy évszak, nevezetesen a tél.

Ünnepekben gazdag hónapok ezek. Természetesen megtartottuk a Füzes Tanyasuliban a Mikulást, a Karácsonyt és a Farsangot is.

Igyekszünk ezeket az ünnepeket nyitottan, a velünk szoros kapcsolatban lévő közösségekkel együtt ünnepelni.

A kézműves foglalkozások továbbra is fontos részét képezik mindennapjainknak. A gyerekek nemezből, agyagból, fonalból, fából és a minket körülvevő természet nyújtotta anyagokból csodákat alkotnak.

A fával való ismerkedést ebben az időszakban elsősorban Mikes Lajos fafaragó mester segítette, akinek hála, a gyerekek kezei közül népi furulyák és népi játékok kerültek ki.

Neki köszönhetően nem csak a fafaragással kapcsolatos technikákat tanulhattak, de sok népi hagyománnyal, szokással és történettel is megismerkedhettek a gyerekek.

A kézműveskedés mellett helyt kap a népzene (népi hegedű és furulya) és a néptánc is. Olykor a gyerekek az állatokat is szórakoztatják a hangszeres gyakorlással, ha a szülők füleit már elhasználták.

Ha félév, akkor vizsga. Erre az alkalomra is nagy izgalommal készültek a gyerekek és volt alkalmuk megmutatni, hogy mennyi minden új tudnivaló került a fejükbe a félév során.

Az állatkert 5 új tyúkkal bővült és jól is érzik magukat, amit szapora tojásrakási hajlandóságukkal bizonyítanak is.

A Füzes Tanya, nagy örömünkre, egyre több programnak nyújt otthont. A kézműves foglalkozásokon túl egy női kör rendszeresen találkozik itt, valamint egy családállításnak is helyet tudtunk biztosítani.

És végül, de nem utolsó sorban egy nagy örömhírrel zárhatjuk a beszámolót: két csodálatos gyerkőccel bővült a kis tanulócsoport.

A gyerekek és a tanárok is élvezik az új helyzetet, ami tovább színezi a mindennapjaikat.

Örüljünk együtt, itt a tavasz, éled a természet!

Őszi beszámoló

Eljött a tél, mögöttünk az ősz. Itt az ideje, hogy beszámoljunk róla, mi is történt a Füzes Tanyasuli életében az elmúlt 3 hónapban.

Ismerkedéssel kezdődött az év, hiszen, nagy örömünkre, Klárival bővült a csapatunk, aki nagyon hamar beilleszkedett. Nagy örömmel és lelkesedéssel segíti a gyerekeket tájékozódni a matematika világában, valamint eligazodni a nyelvek (angol, szlovák) rengetegében. Az évnyitón megalkottuk iskolánk zászlaját is, így lobogónk felvonásával ünnepelhettük az évkezdést.

Két nagyobb ünnepünk volt ősszel: 

Első volt a Mihály nap, amin énekszó kíséretében közösen csodáltuk meg a napfelkeltét, majd a gyerekek játékos akadályokon kűzdötték át magukat, hogy végül felülkerekedjenek a sárkányon.

A Márton napot a szokásos lámpás felvonulással és énekléssel ünnepeltük, ami után megosztottuk egymással pogácsáinkat. Ezt az ünnepünket megosztottuk barátainkkal is,

ami még kellemesebbé tette az alkalmat.

Iskolánk további két találkozónak adott helyet:

Az őszi napéjegyenlőséget tábortűzzel, énekléssel, beszélgetéssel ünnepeltük a csillagos ég alatt, míg a magyar népmese napja szintén a tábortűz körül ülve a gyerekeknek mesélve, illetve a gyerekeket hallgatva telt.

Idén az Zöldellő Alapítvány szervezésében (ami egyben az iskolánk fenntartója is) péntekenként kézműves foglalkozásokat tartottunk, amiken sok gyermek és felnőtt vett részt. Köszönjük a foglalkozások vezetőinek és résztvevőinek egyaránt a kreatív együtt alkotás hangulatát és örömét! Ezen foglalkozások keretében a gyerekek megismerkedhettek a nemezelés, a fűzfonás, az agyagozás, a fonalmunka és a fafaragás rejtelmeivel.

A kötelező törzsanyagot a kézműves foglalkozásokon kívül hangszeres zenetanulással (jelenleg furulya), rendszeres színházlátogatással, sportokkal (jelenleg lovaglással és úszással), néptánccal és népzenéléssel (népi hegedű) egészítjük ki, amik iskolánk szellemiségét és arculatát képviselik.

A kertművelés minden évszakban ad feladatot nekünk, így a gyerekeknek is. A sok állandó munka mellett idén ősszel is vetettünk búzát és ültettünk fákat, cserjéket.

És végül újabb hangok költöztek a kertbe: hápogás, kotkodácsolás és kukorékolás. Ezek az új hangok magukkal hoztak újabb kihívásokat, de még több örömöt és felfedezést.

Köszönjük ezt az élményekben gazdag 2023-as őszt!

Kézműves péntek - első hónap

Hogy mik történtek, mik készültek az elmúlt hónapban a kézműves péntekeken? Beszéljenek a képek helyettem 🙂

Ha megjött a kedved az alkotáshoz, csatlakozz bátran lelkes kis csapatunkhoz!

Nyári beszámoló

A Füzes Tanyasuli életében a nyár sem illant el nyomtalanul. Bár a mindennapi rutin megváltozott, a közösségi események nem maradtak el.

A nyarat az év végi vizsgával kezdtük, ami mostanra egy rutinszerű kellemes eseménynek mondható. A befogadó iskolánknak köszönet a kellemes légkörért.

Ezt követte az évzáró ünnepség, ahol a gyerekek átvehették a kiskönyvet, amiben részletes visszajelzést kaptak az évközi fejlődésükről, elvégzett feladataikról és kicsit az előttük álló kihívásokról is.

A nyár során első alkalommal került megrendezésre a Füzes Kézműves Napok, ahol 23 gyermeket láttunk vendégül 3 napon keresztül. A játékon és a meséken kívül a gyerekeknek sok kézműves foglalkozáson volt lehetőségük részt venni.

Volt agyagozás, nemezelés, fűzkunyhó építés, valamint Mihály ismét meglátogatott bennünket, hogy zenéljen, meséljen és kicsit elhozza nekünk a múlt hangulatát (népi szokások, viseletek, nyelv, eszközök, dalok, mesék, játékok). Ismét nagyon köszönjük az élményt!

Három alkalommal is volt kaláka a Füzesben. Egy napot töltött nálunk a Yettel cég egy nagyon lelkes kis csapata, akik elkezdték a nádason keresztül vezető cölöpösvény építését, valamint a várva várt támlás padot.

Egy jó hangulatú és egyben hatékony napot zártunk.

Pár héttel később további két napon jöttek hozzánk segítő kezek. Folytattuk a cölöpösvényt, befejeztük a támlás padot, ami megkapta fő díszeként a Füzes Tanya címerét is. Elkészült a jurta fellépője, az WC ereszcsatornája immáron üzemel, a WC további díszítéseket kapott kívül, belül, így javítva tovább az élményt a betérő vendégeknek 🙂

Minden fafelület kezelésben részesült, úgyhogy most már jöhet ismét az UV. A kis fűzfa csemetéink gyönyörű fűzfonatos védő keretet kaptak. És még ki tudja mennyi apró nyomot nem említek, amit a szorgos kezek hagytak.

Ezúton is nagyon szépen köszönjük a sok segítséget és a felejthetetlen hangulatot. Közösen dolgozni egy célért jó és feltöltő!

Ha nyár, akkor aratás. Tavaly ősszel már vetettünk tönkölybúzát, amit Petro Tibornak köszönhetünk. Hálásak vagyunk az induláshoz szükséges pocakos kis zsákokért!

Valamint tavasszal vetettünk zabot. A betakarítás szintén közösségi esemény volt, ami nagyon jó hangulatban telt és azt gondolom, hogy sok tanulsággal is szolgált.

Van még tér a fejlődésre és mi örömmel indulunk el ezen az úton 🙂

A nyárnak azonban vége, eljött az ősz és végre itt az iskolakezdés. A kis manók izgatottan várják az iskola nyújtotta új izgalmakat és kihívásokat.

Minden gyereknek, szülőnek és pedagógusnak kellemes évkezdést kívánunk!

Májusi beszámoló

Nő a fű, nő a zab. A zabot még hagyjuk kicsit, hadd erősödjön, viszont a füvet kaszáljuk már az állatoknak. A gyerekek mindig kivették a kezemből a kaszát, így kénytelenek voltunk gyártani egyet a méretükre. Azóta béke van, mindenki használja a magáét 🙂
Meglátogattuk a szentendrei Skanzent is, ami nagy hatást gyakorolt a gyerekekre. Hiteles szakemberek meséltek nekik a régi mesterségekről, ami lenyűgözte őket. Azóta népi játék- és hangszergyártás, valamint néptánc előadások színesítik a mindennapjainkat. A képen például egy fűduda látható, amit a gyerekek megszámlálhatatlan példányban gyártottak le. Mind más és más madár hangját idézi, a kacsa hápogásától a vércse vijjogásáig.
A természet már teljes gazdagságában mutatja magát a Füzes tanyán is, úgyhogy az állat és növény megfigyelések egyre nagyobb hangsúlyt kapnak. Készül a helyi növényekből egy gyönyörű képeskönyv is, ami segíti majd a hozzánk látogatókat a tájékozódásban.
Hálás vagyok, hogy gyermekeink, ilyen környezetben fejlődhetnek!

Áprilisi beszámoló

Eljött a harmadik vizsga ideje, ami ismét egy kellemes kiruccanás volt, meglátogattuk a befogadó intézményünket, ahol tárt karokkal vártak bennünket.
Ezuttal fafaragáson faragott tollat készítettek a gyerekek, míg vendégeink a véső használatával ismerkedtek.
A korábban elvetett zab sorsát figyelemmel kísérjük. Szépen kikeltek a magok és napról napra fejlődnek.
Fákat is ültettünk a tanyán. Szeretnénk a füzesben meghonosítani a szomorú és a fonó füzet is.
A gyerekek belekostolhattak az íjászkodásba, ami remélhetőleg egy hagyományteremtő alkalom volt, mert nagyon élvezték, hogy egy igazi mester mutatta meg nekik az íjász mesterség trükkjeit. Ezen felbuzdulva aztán készültek saját íjak és nyilvesszők többféle technikával. Továbbá ennek hatására egy egész indián falu is felépült a kertben.
A húsvéti készülődés során nem maradhatott el a tojás díszítés sem. Többféle új technikát is kipróbáltunk: áztattunk hagymalében, dekopázsoltunk és gravíroztunk is.
És végül az állatkáink: a nyuszikat végre egy nagyobb területre költöztettük, ahol nagyon jól érzik magukat. A hatalmas helyen van lehetőségük fogócskázni.
A fű pedig annyira beindult az iskola kertjében, hogy segítségül kellett hívnunk az élő fűnyíró brigádot, akik nagy lelkesedéssel vetették bele magukat a munkába 🙂

Márciusi beszámoló

Itt a tavasz, éled a természet. Mi is elvetettük a paciknak a zabot, majd annak rendje és módja szerint el is boronáltuk. Volt aki "traktorral", az ifjabbak kézi erővel.
A tavasz a nyílt napok ideje is. Mindig nagy örömmel várjuk az érdeklődőket, de ezeken a napokon külön foglalkozásokkal is készülünk a minket meglátogató szülőknek és gyermekeiknek. A mostani is nagyon jó hangulatban telt és hasznos volt az ismerkedés szempontjából is. Májusban várjuk a második alkalmon azokat, akik most nem tudtak eljönni.
A földet nem csak a Füzesben, de Legénden is megmozgatták az ifjú régész palánták kelta falu maradványai után kutatva. Nagyon kedves és a tudást szívesen átadó szakemberek vezették a kezeiket. Nagyon élvezték és azóta a nógrádsápi szántón is több kelta cserepet találtak 🙂
Ebben a hónapban is voltunk színházban. Ezúttal a Madagaszkár volt terítéken.
És végül a fafaragáson elkészültek a fűszer és merőkanalak, amikre méltán lehetnek büszkék alkotóik.

Tanítót keresünk

Egy gyönyörű Nógrád megyei faluban, Nógrádsápon működő kis létszámú Füzes Tanyasuli Tanulócsoportba elhivatott tanítót keresünk, aki:

  • szeret új dolgokat tanulni és a gyakorlatban alkalmazni
  • alternatív és reform pedagógiákban jártas
  • nyitott
  • rugalmas
  • lelkes
  • vállalkozó szellemű
  • értékként éli meg a tanítói szabadságot
Előnyt jelent: angol nyelvtudás, hangszer, tánc, művészetek magasabb szintű ismerete.

Mit kínálunk?

  • természetközeliség
  • jó csapat
  • folyamatos fejlődési lehetőség (továbbképzés, mentor program)
  • tér a kreativitásnak
  • családias légkör

Információk és jelentkezés:

honlap: fuzestanya.hu/oktatas

FB oldal: facebook.com/fuzestanya

e-mail: info@fuzestanya.hu

tel.: +36207769679

Februári beszámoló

Az idei tél enyhébb volt, mint ami elvárható volna, de februárra azért kaptunk 1 hét korizásra alkalmas jeget, amit maximálisan ki is használtunk. Előkerültek a hokiütők is.
A tábortűz is mikor esne legjobban, ha nem egy februári hideg estén. És ha már tűz, kerüljön a nyársakra is valami...
A hónap egyik nagy projektje, ami az utca összes gyerekét megmozgatta, egy manóváros építése volt. (A képen egy manódombház látható két istállóval.)
Ebben a hónapban osztálykirándulás keretében látogattak el a gyerekek Királyrétre. Bombajó, akarom mondani, gránátokban gazdag kirándulás volt, de a beszámolóval majd később jelentkezünk 🙂
Megünnepeltük a Farsangot is, ami egy jó alkalom volt ismét, hogy a közösség minden tagja együtt lehessen. Szeretjük az ünnepeket 🙂
És persze ebben a hónapban is tovább fejlődtek lovak és lovasaik és a fakanalak is egyre inkább hasonlítanak arra, ami a fában rejtezett, hála a kis fafaragó mestereknek.

Januári beszámoló

Az új esztetndőt sem tétlenkedve fogadtuk. Januárban ismét esedékes volt egy negyedéves vizsga, ami ismét jó hangulatban telt és sikeresen végződött.
A kézműveskedések során ebben a hónapban is sok mű keletkezett a szorgos kezek alatt. Először az agyagformáló pálcák készültek el, amik segítségül szolgáltak az agyagkemencék elkészítésében. Majd a gyerekek megfaragták saját kötőtűiket, amikkel aztán kötni tanultak. Zsolttal a fafaragás órán kanalat kezdtek készíteni az ifjak, aminek során előkerültek a balták és a faragókések is, amit nem meglepő módon nagy örömmel fogadot minden tanonc.
Mi történik, ha kidől egy fa és még a hajópadlót is felszedik a házban? A tanyasulis fiúknak ez nem is kérdés: építsünk belőlük várat. Azt hiszem ez most pár hónapig kitartó projekt lesz.
A zene területén is előrébb léptünk. A gyerekek komolyabban el kezdtek foglalkozni a furulya tanulással, ami időnként megtölti a házat némi dallammal.
Ebben a hónapban a Természettudományi Múzeumot is meglátogattuk, ami szintén nagy élmény volt mindannyiunknak.
A farsangra is elkezdtünk készülni, de arról majd februárban...

Decemberi beszámoló

Ez a hónap elsősorban az Adventről szólt a Füzes Tanyasuliban. Péntek reggelenként összegyűltünk egy közös éneklésre. A gyerekek készültek egy bábelőadással, amit utolsó héten előadtak a közösségnek. Ez rendkívüli élmény volt, mind az előadóknak, mind a hallgatóságnak. Méltón koronázta meg a nagy munkát és a nemes ünnepet. Jobbára az egész hónap az előadás tervezésével, a díszlet és a bábok készítésével és a próbákkal telt. A közösség minden tagja hozzáadta a magáét a karácsonyi előkészületekhez.
Természetesen a Mikulás is meglátogatta iskolánk gyerekeit, amiért hála a nógrádsápi önkormányzatnak! Valamint hagyott egy kis meglepetést a jurtában is 🙂
Szerencsére, az időjárás is megajándékozott minket egy kis kései ősszel, vagy inkább korai tavasszal, így a lovaglások is kellemes időben, terepen történtek, kis ügetéssel, némi vágtával megfűszerezve.
Zsolt jóvoltából tovább fejlődhettünk ebben a hónapban is a fafaragás terén is. A gyerekek ismét nagyon élvezték a munkát a fával.
Most egy kis kikapcsolódás következik az ünnepek között, majd újult erővel kezdünk neki a 2023-as kalandoknak 🙂
Boldog Új Esztendőt Kívánunk minden kedves követőnknek!

Novemberi beszámoló

Túl vagyunk az első negyedéven. Ez a hónap sem telt események nélkül. Lássuk, mi is történt kis iskolánkban.
Megünnepeltük a Márton napot, ahol nem csak az iskola közösségével, hanem tágabb baráti körben is megoszthattuk a pogácsáinkat és együtt énekelhettünk, miután a gyerekek megkeresték manóikat a mesefa tövében.
Iskolánkban láttuk vendégül Radics Lászlót, aki mesélt az érdeklődő gyerekeknek és felnőtteknek a különféle gabonákról.
Melinda fazekas műhelyét ismét meglátogattuk, hogy a gyerekek tovább finomíthassák a kézmozdulataikat, amikkel az agyagot formálják.
Meglátogatott minket Zsolt, aki a fafaragás rejtelmeibe vezette be a legapróbbakat is. Zsolt türelmének köszönhetően még a legfélénkebb manók is vésőt ragadtak végül és gyönyörű alkotások születtek.
Igyekszünk a taneszközök nagy részét sajátkezűleg elkészíteni. Ennek érdekében a gyerekek bunkókat készítettek maguknak a fafaragáshoz, míg a nagyobbak a matekhoz készítettek segédeszközöket.
A madáretetők is a helyükre kerültek, várva látogatóikat.
Ha itt az ősz vége, nem maradhat el a faültetés sem. Idén is hozzájárultunk a zöld felület növeléséhez 🙂
És végül, de nem utolsó sorban túl vagyunk az első negyedéves vizsgán, ami előtt kicsit izgultunk, de végül mindenkinek nagyon kellemes élmény volt. Köszönet érte a kedves és türelmes pedagógusoknak, akik szeretettel fogadtak minket. A vizsgát természetetsen annak rendje és módja szerint meg is ünnepeltük 🙂
Természetesen itt az Advent. Megkezdtük mi is a Karácsonyra való hangolódást.

Októberi beszámoló

Repül az idő. Immáron a második hónap is eltelt, ami cseppet sem volt szegényesebb élményekben.

A szülő-pedagógus csapatunk meglátogatta a Malom-alom tanulócsoport alsós csoportját, hogy első kézből lássuk, hogyan is működik egy demokratikus iskola.

Sok hasznos tapasztalattal gazdagodtunk! Köszönjük szépen az értékes lehetőséget a Malom-alom alsós csapatának!

Ha ősz, akkor itt a gombaszezon. A gombaláz elkapta a mi kis csapatunkat is, így több mester segítségével (Saci, Lali) több alkalommal is útra keltek, hogy tinórut, galamb gombát és őzláb gombát gyűjtsenek a kosárba.

Bercelen, Melinda jóvoltából, a fazekas mesterség alapjaiba kóstolhattak bele a gyerekek. Ez a munka is maszatol, mint a sár, úgyhogy hamar barátságba keveredtek a koronggal 🙂

Dóri szintén Bercelről látogatott meg minket, hogy a nemezelés türelemre nevelő praktikáit átadja nekünk. Csodálatos kis szütyők kerültek ki a gyerekek kezei alól.

Egy másik művészeti óra keretében a kézzel festés szintén maszatos örömeiben volt részük a gyerekeknek. Csodálatos napsütésben örökítették meg Nógrádsáp lenyűgöző templomát. Köszönjük Ildinek ezt az élményt.

A búzavetés is ebben a hónapban lett volna esedékes, azonban az időjárás és más egyéb körülmények eddig akadályoztak bennünket. Reméljük, a november kegyes lesz hozzánk és ezt a műveletet még megtámogatja.

Minden esetre a mozdulatot begyakoroltuk kicsiben, úgyhogy a helyi veteményes kertben is megfigyelhetjük majd, hogyan fejlődik a tönkölybúzánk.Természetesen október utolsó napján a tökfaragás sem maradhatott el. Az eheti elmaradt fafaragás helyett egy másik anyagot választottunk. Jó hangulatú mulatság volt ez is 🙂

Hogy a betűk, a számok, az angol és szlovák kifejezések, a József Attila versek, a Márton napi dalok, vagy a zongoraleckék hogyan másznak be a buksikba mindeközben, arról már nem is beszélek...

Szeptemberi beszámoló

Eltelt az első hónap. Nagyon sok dolog történt. Kezd összecsiszolódni a csapat.

Meglátogattuk a befogadó iskolánkat, ahol nagyon kedves fogadtatásban volt részünk.

A kezdés óta több projekt is futott már. Készültünk a Mihály napra: a gyerekek íjakat, kardokat készítettek, a felnőttek pedig elkészítették az akadálypályát, az okleveleket és az ünnepi lakomát.

Időközben épült egy tipi bambuszból, több új bunker, egy dupló kiállítás és megannyi titkos projekt.

Megkezdődtek a zene foglalkozások, a kézműves foglalkozások, a faragás órák és a festés órák is.

A helyszínek is fejlődtek. A Füzesben elkészült a kerti asztal és két pad, valamint mostantól egy öntöttvas kályha biztosítja a jurta melegét a hideg napokon is.

A másik helyszínen kis festés, kis takarítás után belaktuk a helyet. Lettek asztalok, székek, tábla, pihenő sarok, hangszerek, köztük egy pianínó, amit még hangolgattunk is 🙂

Az elmúlt egy hónapban több nagyon kedves érdeklődő családdal is megismerkedtünk, akikkel talán hosszabb távon is megmarad a kapcsolat, akár csapattagként is.

A szeptember hónap nagy ünnepe a Mihály nap volt, amelyre rengeteget készültünk. Az időjárás talán még emlékezetesebbé tette ezt a napot, hiszen a szakadó esőben még nagyobb kihívást jelentettek a feladatok, még nagyobb volt az egymásra utaltság és még jobban esett a meleg jurtában ránk váró lovaggá avatási ceremonia, majd a pazar lakoma.

További jó hír, hogy az AME (Alapítványi és Magániskolák Egyesülete) felvett a tagjai közé. Egy kölcsönösen hasznos együttműködésre számítunk Velük is.

Valamint nagy izgalommal készülünk az októberben esedékes látogatásra a Malom-Alom Tanulócsoportnál, ahol a demokratikus iskolák egy élő példájába nyerhetünk betekintést.

Első nap az iskolában

Kezdődnek az izgalmas iskolás napok. A csapat bringára pattant és irány a suli... ha esik, ha fúj. A reggeli beszélgetés még a menedéket nyújtó jurtában, de aztán irány a vadon és a titkos projektek, aminek bizonyos részletei még a szülők előtt is titok 🙂 Az egész napos tanulás végén persze a kérdésre, hogy "Mi volt a suliban?" a válasz, hogy "Nagyon jó volt! Csak játszottunk!". Azért kiderült utólag, hogy mi mindent álcázott a furfangos tanító játéknak 🙂
Csak játsszuk végig az egész évet!

Évnyitó ünnepség

A mi kis tanulócsoportunk első tanoncai átvonultak a kapun, ami az ovis világból az iskolás világba vezet. A túloldalon a tanítóik (Lilla és Andi) várták őket, akikkel egy csapatot alkotva sok kalandban lesz mostantól részük. Az ünneplést egy kis lakomával és sok játékkal koronáztuk meg.

Füzes szépítés beszámoló

A második Füzes szépítési akció családias légkörben telt. Gábor és Mariann látogatott el hozzánk és tovább fejlesztették velünk a kis birodalmat. A kerti asztalt már korábban elkezdtük és most sikerült a lábaira állítanunk, valamint megkezdődött az iskolaasztalok és székek felújítása is.
Köszönjük a jó hangulatú és eredményes napot segítőinknek!

Itt említeném meg, hogy idő közben Gyula bácsi arany kezei alatt megszületett két kerti pad is, ami nagy hiánypótló a Füzesben. Valamint fontos munkálatok zajlanak a másik helyszínen is, hiszen az iskolai termet is kiglettelték, kifestették és berendezték az iskola kis tanoncai Györgyi és Ildi segítségével. Gyula bácsi persze itt is besegített a bútorlapok bútorrá varázslásában.

Kaláka beszámoló

Egy nagyon kellemes, jó hangulatú, 3 napos kalákán csinosíthattuk tovább a Füzes Tanyát. Jó társaság, kreatív feladatok, sok játék jellemezte ezt a három napot. És hogy tételesen is beszámoljuknk a fejleményekről:

  • a budit végre lecsiszoltuk, lekezeltük, úgyhogy jöhet az eső, sütheti a nap. köszönet érte Daninak, Máténak, Dórinak, Jenőnek és Györgyinek 🙂
  • és még a díszítésére is sor került, hála Dórinak!
  • végre van a jurtához fellépő, amit a Zsuzsi-Györgyi összeszokott duónak köszönhetünk,
  • Károlynak köszönhetően profi komposzt keretünk lett,
  • a jurta tetőt Ricsi és Regina segítségével foltoztuk be, így most már fentről is érkezik fény 🙂
  • Dani, Máté és Nándi vonatot épített,
  • míg Ádám és Jenő fantasztikus hajrával elkészült a kerti asztal lapjával, ami már most szinte mozdíthatatlan tömeggel bír,
  • hála két piktorunknak, Daninak és Dórinak több tájékoztató felirattal is gyarapodott a tanya.
Köszönet a sok segítő kézért és a lelkesedésért!
Szépen alakul és csinosodik ez a közösségi tér, remélem, sokak örömére!
2022-ben tanulócsoportként indulunk

Sajnálatos módon a nyilvántartásba vételi kérelmünk elutasításra került.

A szakvéleményben foglaltak szerint „a köznevelésért felelős miniszter nem adja meg a hozzájárulását” az Intézmény nyilvántartásba vételéhez. A Minisztérium döntését azzal indokolta, hogy Nógrádsápon az általános iskolai nevelés-oktatás feladatellátása megoldott, így nem indokolt új általános iskolai nevelés-oktatás alapfeladatot ellátó köznevelési intézmény létesítése.

Ennek következményeként 2022 szeptemberében tanulócsoportként indulunk el. Rengeteg tapasztalattal és kapcsolattal felvértezve jövőre sokkal nagyobb eséllyel válhatunk önálló iskolává.

Továbbra is várjuk 1-3. osztályos gyerekek jelentkezését.


A váci Waldorf 2. osztálya látogatást tett nálunk

Nagy örömmel láttuk vendégül a váci Waldorf 2. oszályát a Füzes tanyán. Volt bográcsozás, dzsungel felderítés és bújócska, jurtában társasozás és sok-sok kacagás. Majd Nézsán Mihály ismét evarázsolta a gyerekeket népmeséivel és a magyar hagyományokról szóló történeteivel. Köszönjük, hogy részesei lehettünk a Waldorf egyik nyárindító napjának!


A harmadik nyílt nap beszámolója

Ismét egy nagyon jó hangulatú délelőttöt töltöttünk együtt. A gyerekek bemelegítés képpen társasoztak egy jót, ami bemozgatta az agytekervényeket, majd útra keltek ismét a vadak nyomában, egészen a patakig, ahol több nyomot is beazonosíthattak. Mire visszaértek, Ricsi jóvoltából már meg is érkeztek a méhkirálynők és sok érdekességet megtudhattunk róluk és a méhek életéről. Idő közben a gyerekek és felnőttek együtt megrakták a tüzet és a bogrács lassan megtelt ezzel-azzal. Amíg elkészült az étel, addig rengeteg csoda készült még agyagból. A tűz körül pedig a felnőttek megbeszélték az iskola dolgait. A gyerek csapat és a felnőtt csapat is kezd összerázódni 🙂


Álláslehetőségek

Tanítót és igazgatót keresünk

Információk és jelentkezés:

honlap: fuzestanya.hu/iskola

FB oldal: facebook.com/fuzestanya

e-mail: info@fuzestanya.hu

tel.: +36207769679

Megvan iskolánk székhelye

Örömmel osztjuk meg Veletek a jó hírt, hogy ma aláírtuk a bérleti szerződést, úgyhogy van iskolaépületünk 🙂 Köszönet érte Pintér Bertalannak községünk polgármesterének és a képviselő-testületnek. Nekik köszönhetően helyben, itt Nógrádsápon lehet a székelyünk. Ez nagy dolog! Örüljetek velünk együtt 🙂

Mindemellett elindítottuk a nyilvántartásba vételi és a működési engedélyeztetési folyamatot is, ami az elmúlt fél év megfeszített munkájának betetőzése.


iskolaepulet
A második nyílt nap beszámolója

Ez a nap is az ismerkedő körökkel indult, mind a gyerekeknél, mind a szülőknél. Közben megraktuk a tüzet és a bokrácsban finom paprikás krumpli kezdett fortyogni. A gyerekek közben állatnyomok és növények után kutattak, miközben térkép segítségével felfedezték a Füzest. Ezt követte a jurta avatása. Az első eseményt Varga Mihály hozta el a mi kis "épületünkbe", amiért nagyon hálásak vagyunk. Magyar népmeséket és népdalokat hozott, népi hangszereken játszot nekünk, amit felnőtt és gyermek egyaránt tátott szájjal lesett. Mire a legkisebb királylány feltámadt és megülték a lakzit a juhászlegénnyel, elkészült a paprikás krumpli is, és mindenki megtömhette bendőjét. Köszönjük minden résztvevőnek, hogy hozzájárult ehhez a csodálatos szombat délelőtthöz!


Elérhető a pedagógiai programunk

Felraktuk a honlapra a Füzes Tanyasuli Pedagógiai programját, ami teljes részletességgel tárgyalja a pedagogiai és nevelési programunkat, valamint a helyi tantervet.

Az Iskola menüpont alatt a Dokumentumok közt megtalálható.

A Szervezeti működési szabályzat és a Házirend is hamarosan feltöltésre kerül.


Pedagogiai program
Bejegyezték a Zöldellő alapítványt

Örömmel osztjuk meg a jó hírt, hogy a Zöldellő Alapítványt, a Füzes Tanyasuli fenntartóját bejegyezték. Pukkanhat az első pezsgő 🙂 Éljen-éljen!


A Zöldellő Alapítvány adatai:

nyilvántartási szám: 12-01-0000801

adószám: 19328294-1-12

számlaszám: 10300002-13320719-00024907


paragrafus-jel
Megérkezett a fedél a fejünk fölé

Bár nagyon kalandos volt a jurtaállítás napja, mégis helyére került a Füzes Tanya központi épülete, ami szeretettel vár minden hozzánk látogatót. Vontattunk teherautót traktorral, forraltunk fel terepjáró hűtővizet, vacsoráltunk tábortűz mellett és éjfélkor, a zuhogó esőt 5 perccel megelőzve sikerült befejezni az építkezést is. A nehézségek ellenére egy nagyon jókedélyű társasággal töltött kellemes fél nap volt. Köszönjük Junkának, Péternek és Janinak a szakértelmet és a kitartást!


Az első nyílt nap beszámolója

Szép időben, jó hangulatban telt az első nyílt napunk.

A gyerekek kincset kerestek (és találtak is:) ), a  szülőkkel pedig az iskoláról beszélgettünk.

Április 30-án újra összegyűlünk. Bográcsozunk, beszélgetünk és játszunk.

Minden érdeklődőt szerettel várunk!


Látogatás a Rogersbe

Március 10-én pedagógusaink a Rogersbe látogatnak. Hála az iskola nyitottságának, betekintést nyerhetünk egy igazán személyközpontú iskola mindennapjaiba és remélhetőleg jó gyakorlatokkal és tanácsokkal a tarsolyunkban térhetünk haza.

A későbbiekben további iskolák látogatását tervezzük, amivel célunk szakmai kapcsolatok kiépítése más iskolákkal, továbbá a szemléletünk, módszertani eszközkészletünk további szélesítését, a szakmai fejlődést is fontos feladatnak tartjuk.

image